expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Postup krok za krokem, jak nejlépe prodat ojeté auto


Chcete prodat své ojeté auto sami a bez zprostředkovatele, ale zároveň byste chtěli dostat co nejlepší cenu? V tom případě je třeba věnovat pozornost důkladné přípravě auta po estetické i technické stránce a jeho prezentaci. Tak jako při prodeji jakékoli věci, i v případě auta rozhodují detaily a to zejména ty vizuální.



Ukliďte a vyčistěte interiér od podlahy po strop

Nic neudělá horší první dojem, než nepořádek v autě, především uvnitř. Základem je proto jeho vyčištění, včetně hrubého nepořádku a odpadu. V souvislosti s tím je třeba interiér vysát a to od podlahy, přes sedačky až po strop. Mnoho lidí zapomíná na vyčištění stropu, kromě toho suchého i na mokré čištění tapacíru.

Druhým krokem úklidu interiéru je vyčištění sedaček. Pokud máte klasické látkové sedačky, to nejlepší, co můžete udělat, je jejich důkladné vytepování.

Tepovat je můžete doma, ale již existují i ​​tepovací stroje nacházející se jako součást příslušenství samoobslužných mycích boxů. Tepovací stroj si můžete půjčit, případně si umíte interiér nechat vytepovat profesionální službou.

Máte-li kožené sedačky , musíte je v první řadě důkladně umýt od hrubé nečistoty. Následně na ně naneste ošetřující přípravek speciálně určený k ošetření kožené textury. V posledním kroku je pak třeba přeleštění kůže konzervačním krémem. Po sedačkách je nejvyšší čas věnovat pozornost plastům na dveřích.

I ty je nejlepší nejprve umýt od prachy a nečistot a následně impregnovat k tomu určeným pěnový sprejem. Dbejte na rovnoměrnou aplikaci, aby nikde nezůstaly fleky, sprej je nejlépe jemným hadříkem a krouživými pohyby vetřít do struktury.

Důkladné umytí, navoskování a ošetření exteriéru

Po interiéru je třeba se zaměřit na exteriér, který zahrnuje karoserii, plastové části, čelní sklo a ostatní skla, podvozek a kola včetně disků a pneumatik.

V první řadě je třeba auto důkladně umýt. Vyhněte se mytí s kartáči, které jsou rizikové pro poškrábání laku a to i v případě nejmodernějších pěnových kartáčů. Nejlepší je bezkontaktní umytí v samoobslužných boxech nebo u profesionálů.

Při mytí je třeba se zaměřit i na méně viditelné nebo za běžných okolností méně všímané části, například jako je podvodů, okolí pneumatik z vnitřní strany, záhyby pod předním nebo zadním blatníkem, mřížku chladiče, okolí čelního skla v místě, kde jsou stěrače, ale také zpětná zrcátka, včetně jejich spodní a boční strany.

Po umytí musí následovat důkladné osušení. Ideální je, pokud k tomu využijete kombinaci proudění stlačeného vzruchu na automatické myčce ve spojení se stíráním vlhkosti a posledních kapek vody speciálními ručníky na karoserii.

Posledním krokem ošetření exteriéru je navoskování karoserie speciálním voskem a ošetření pneumatik. Během mokrého mytí můžete na disky aplikovat speciální roztok na rozpuštění maziv, pneumatiky je naopak nejlépe ošetřit společně se sušením. I v tomto případě použijte speciální sprej na oživení dezénu a lesku.

Opravte malé nedostatky a doplňte kapaliny

Možná se vám to bude zdát jako zbytečné, ale velkou výhodu oproti ostatním prodávajícím můžete získat tím, že opravíte nějaké menší nebo viditelné nedostatky. Dobrým příkladem jsou poškození čelního skla, jeho drobné rýhy a menší praskliny.

Ty umíte opravit iv pohodlí domu přes domácí lepící sadu nebo leštící nástroje, díky kterým zaniknou všechny kosmetické nedokonalosti. Totéž platí i pro karoserii, kde existují také domácí sady pro opravu laku, kde stačí podle VIN čísla najít tu správnou barvu a po aplikaci korekční tyčinky dané místo přebrousit a přeleštit.

Pokud se na to necítíte, můžete svěřit opravu poškozeného laku nebo skla odborníkům, stále půjde o poměrně malou investici s velkým vizuálním efektem.

Pokud to stav vyžaduje, doporučujeme opravit i méně viditelné nedostatky či poruchy. Jde například o brzdové plotýnky, vypálené žárovky, potíže s elektrickým otevíráním oken nebo nefunkční ruční brzdu. Uvidíte, že se vám to vyplatí!

Zapomenout není třeba ani na doplnění všech potřebných technických kapalin . Ať už jde o vhodnou směs do ostřikovačů, brzdovou kapalinu nebo chladící kapalinu a správný motorový olej, při prodeji by auto mělo mít dostatečnou hladinu těchto kapalin. Bez větších problémů je doplníte u sebe doma bez jakékoli pomoci.

Prodávají fotografie aférově určená cena

Po závěrečné přípravě auta zůstává už jen jediné: zhotovit fotodokumentaci. Pamatujte, že vzezření a první dojem jsou nejdůležitější a v podstatě „prodávají“ auto. Začít třeba vhodným prostředím pro fotografie, inspirujte se i jinými inzeráty.

Prodáváte-li luxusnější auto, zkuste najít nějaký malebný zámek. Pokud rodinné, ideální je rodinný dům a okolí. Pokud sportovní, nejlepší jsou zatáčky v přírodě.

Při focení dbejte na dostatečnou ostrost, optimální světelné podmínky a máte-li možnost, půjčte si od někoho profesionální fotoaparát, ideální zrcadlovku. Díky ní dosáhnete ideálního poměru kontrastu, barevné vyváženosti, světlosti a ostrosti. Jako první, tzv. prezentační fotografii v inzerátu, vyfoťte to, co je na autě nejkrásnější.

Druhým důležitým aspektem úspěšného prodeje je určení férové ​​ceny. Pozor si dejte na dva extrémy: příliš nízká cena je podezřelá, příliš vysoká zase může odradit většinu relevantních kupujících. Při ceně je třeba zejména srovnávat s konkurenční nabídkou.

V úvahu berte jednak vizuální stránku a možné kosmetické nedostatky, ale i technické parametry. Mezi tato kritéria spadají stav kilometrů, stáří auta, počet předešlých majitelů, motorický stav, typ převodovky, výbava či ještě existující záruka od výrobce. Nezapomeňte auto vybavit povinnou výbavou , jde o praktickou výhodu.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku